DIGESTIA

      No Comments on DIGESTIA

Digestia cuprinde totalitatea transformărilor mecanice, fizice şi chimice pe care le suferă alimentele de-a lungul tubului digestiv pentru a rezulta cele mai simple substanțe nutritive care să poată fi absorbite în sânge și limfă.

Tubul digestiv asigura:

  • aportul continuu de apa, electroliti, substante nutritive
  • deplasarea alimentelor
  • secretia sucurilor digestive
  • digestia alimentelor
  • absorbtia substantelor rezultate din digestie, absorbtia apei si a electrolitilor

 DIGESTIA BUCALĂ

Digestia bucală cuprinde totalitatea transformărilor mecanice, fizice şi chimice pe care le suferă alimentele în cavitatea bucală, sub acțiunea salivei, rezultând bol alimentar.

PROCESE MECANICE – MASTICAŢIA:

  • activitate reflexă și coordonată a limbii, dinţilor şi muşchilor masticatori, cu rol de a crește suprafaţa de contact a alimentelor cu sucurile digestive
  • este involuntara dar care se poate realiza si sub control voluntar
  • este coordonata de centrii nervosi din trunchiul cerebral
  • fragmenteaza alimentele
  • faciliteaza deglutitia
  • creste suprafata de contact dintre alimente si enzimele digestive
  • formeaza, lubrifiaza si inmoaie bolul alimentar
  • asigura contactul cu receptorii gustativi
  • elibereaza substante odorante care vor stimula receptorii olfactivi si vor initia secretia gastrica.

PROCESE FIZICE – umectarea cu salivă
PROCESE CHIMICE – acțiunea enzimei glicolitice α amilaza salivară-ptialina, asupra amidonului preparat, rezultând dizaharidul maltoză.

SALIVA

  • lichid incolor
  • slab acida, pH 6 – 7
  • secretata de glandele salivare
  • alcătuită din:
  • apă 99,5%
  • reziduu uscat 0,5%, format din:
  • substanțe anorganice 0,2% – Na+, K+, Cl, HCO3, HPO4, Mg2+, Ca2+ concentrația lor este mai mică decât decât în plasma sângelui, cu excepția K+
  • substanţe organice 0,3% – mucus, lizozimul cu rol bactericid și enzima α amilaza salivară, ptialina, care acționează asupra amidonului preparat,care este hidrolizat in trepte, rezultând dizaharidul maltoză. Enzima este inactivată de ph-ul intragastric scazut și prin fierbere.

Funcțiile salivei:

  • contribuie la formarea bolului alimentar
  • favorizează vorbirea, masticația și deglutiţia
  • excretă substanțe exogene: metale grele sau agenti patogeni și endogene: uree, creatinina, acid uric
  • protejază mucoasa bucală, prin racirea alimentelor fierbinti si diluarea HCl sau a bilei care ar regurgita in stomac
  • contribuie la stimularea receptorilor gustativi
  • elaboreaza senzatia gustativa prin dizolvarea substantelor
  • menţine echilibrul hidroelectrolitic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *