Digestia cuprinde totalitatea transformărilor mecanice, fizice şi chimice pe care le suferă alimentele de-a lungul tubului digestiv pentru a rezulta cele mai simple substanțe nutritive care să poată fi absorbite în sânge și limfă.
Tubul digestiv asigura:
- aportul continuu de apa, electroliti, substante nutritive
- deplasarea alimentelor
- secretia sucurilor digestive
- digestia alimentelor
- absorbtia substantelor rezultate din digestie, absorbtia apei si a electrolitilor
DIGESTIA BUCALĂ
Digestia bucală cuprinde totalitatea transformărilor mecanice, fizice şi chimice pe care le suferă alimentele în cavitatea bucală, sub acțiunea salivei, rezultând bol alimentar.
PROCESE MECANICE – MASTICAŢIA:
- activitate reflexă și coordonată a limbii, dinţilor şi muşchilor masticatori, cu rol de a crește suprafaţa de contact a alimentelor cu sucurile digestive
- este involuntara dar care se poate realiza si sub control voluntar
- este coordonata de centrii nervosi din trunchiul cerebral
- fragmenteaza alimentele
- faciliteaza deglutitia
- creste suprafata de contact dintre alimente si enzimele digestive
- formeaza, lubrifiaza si inmoaie bolul alimentar
- asigura contactul cu receptorii gustativi
- elibereaza substante odorante care vor stimula receptorii olfactivi si vor initia secretia gastrica.
PROCESE FIZICE – umectarea cu salivă
PROCESE CHIMICE – acțiunea enzimei glicolitice α amilaza salivară-ptialina, asupra amidonului preparat, rezultând dizaharidul maltoză.
SALIVA
- lichid incolor
- slab acida, pH 6 – 7
- secretata de glandele salivare
- alcătuită din:
- apă 99,5%
- reziduu uscat 0,5%, format din:
- substanțe anorganice 0,2% – Na+, K+, Cl–, HCO3–, HPO4–, Mg2+, Ca2+ concentrația lor este mai mică decât decât în plasma sângelui, cu excepția K+
- substanţe organice 0,3% – mucus, lizozimul cu rol bactericid și enzima α amilaza salivară, ptialina, care acționează asupra amidonului preparat,care este hidrolizat in trepte, rezultând dizaharidul maltoză. Enzima este inactivată de ph-ul intragastric scazut și prin fierbere.
Funcțiile salivei:
- contribuie la formarea bolului alimentar
- favorizează vorbirea, masticația și deglutiţia
- excretă substanțe exogene: metale grele sau agenti patogeni și endogene: uree, creatinina, acid uric
- protejază mucoasa bucală, prin racirea alimentelor fierbinti si diluarea HCl sau a bilei care ar regurgita in stomac
- contribuie la stimularea receptorilor gustativi
- elaboreaza senzatia gustativa prin dizolvarea substantelor
- menţine echilibrul hidroelectrolitic